www.vrouweninhetzwart.nl


www.vrouweninhetzwart.nl


Vrouwen in het Zwart Amsterdam

 

houden een wake op vrijdag 7 juni 2019
vanaf 12.45 uur op het SPUI in AMSTERDAM (Lieverdje).

Komt allen!

 
   


NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza

Palestina
                             wall art
De maand juni stond vooral in het teken van de relatieve stilte voor de nieuwe IsraŽlische verkiezingen in september. Wij brengen even in herinnering:

Op 9 april bleken Likud (Netanyahu) en BlauwWit (Gantz en Lapid) na hertelling een gelijk aantal zetel verworven te hebben: beide 35 op een totaal van 120 zetels in een politiek landschap dat ongeveer even versnipperd is als dat in Nederland.

De feitelijke doelstellingen van beide partijen hebben weinig met politieke visie en al helemaal niet met vrede met de Palestijnen te maken: Netanyahu levert een strijd voor zelfbehoud, omdat hij op de hielen wordt gezeten door Justitie wegens verdenking van corruptie. Gantz en Lapid hebben maar ťťn doel: verhinderen dat Netanyahu opnieuw minister-president wordt.

Toen het Netanyahu niet lukte binnen de wettelijke termijn een nieuwe regering te vormen, gunde hij zijn opponenten ook geen kans. Hij liet de -pas gekozen- Knesset zichzelf weer ontbinden, zodat nieuwe verkiezingen nodig zouden zijn; niet illegaal maar wel onparlementair en ondemocratisch.

Een maand later zag Netanyahu zijn kans op herverkiezing Ė en daarme op onschendbaarheid voor justitie Ė slinken. De voormalige (Likud)-voorzitter van het parlement, Yuli Edelstein, stelde voor om de dode Knesset weer te reanimeren en Netanyahu de kans te geven een regering van Nationale Eenheid te vormen om het hoofd te bieden aan Ďbedreigingen van de Nationale Veiligheidí (de crisis in de Arabische Golf).

Wettelijk is zoín wederopstanding niet mogelijk. Tegen deze plannen kwam van alle kanten protest, zodat zij voorlopig in de ijskast zijn gezet (maar nog niet afgeblazen).


 

[ . . . . . . . . . . . . . ]

Lees verder    (vervolg van nieuwsbrief 5 juli 2019)

eerdere nieuwbrieven

-> Nieuwsbrief 7 juni 2019
-> Nieuwsbrief 3 mei 2019
-> Nieuwsbrief 5 april 2019

-> Nieuwsbrief  1 maart 2019

-> Nieuwsbrieven archief 2001-2019

Traditiegetrouw houden we in augustus onze zomerstop. Dan is er geen wake en dus ook geen nieuwsbrief.
De eerstkomende wake is op vrijdag 6 september, van 12u45 tot 13u45.


Daarom volgen hier drie evenementen die ook voor Vrouwen in het Zwart interessant zijn, twee in juli en het derde half augustus.

 

Op 5 juli 2019, de dag van de wake, van 17uur tot 20 uur, een cultureel Palestijns evenement. Het vindt plaats op de Dam in Amsterdam.

PGNL logoPGNL nodigt uit voor een traditionele dans van Palestina, genaamd Ďdabkaí. Hiervoor is een Palestijnse dansgroep speciaal overgevlogen naar Nederland. Ook zal er een spectaculair optreden zijn van Achraf Hanouti. 

Op 9 juli om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, in de Grote Zaal als inleiding op de film What Walaa wants een gesprek in het Engels over hoe het is om als jongere op te groeien in Palestina, met o.a. Aylin ÷zalp die een jongerenproject in Ramallah leidt en haar ideeŽn en ervaringen inbrengt, en Sobhi Khatib, politiek activist op de bres voor mensenrechten, die nu in Amsterdam woont, en vertelt hoe hij zijn Palestijnse identiteit invult en hoe zijn achtergrond hem inspireert bij wat hij doet.

9 juli 22.00 uur What Walaa wants, Idfa docu, plein Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179.

Film over de Palestijnse tiener Walaa die opgroeide in het Palestijnse vluchtelingenkamp Balata.

Toen de FilmposterPalestijnse Latifa Abu Draa in 2011 na acht jaar werd vrijgelaten uit de IsraŽlische gevangenis, was haar dochter Walaa vijftien jaar oud. Ze groeide net als Latifaís andere kinderen op in het Palestijnse
vluchtelingenkamp Balata. Daar maken onzekerheid, onderdrukking, verdriet, woede en rondvliegende kogels deel uit van het dagelijks leven. Geen wonder dat deze wildebras tot een rebelse puber uitgroeide. De eigengereide, grappige, hartverwarmende jongedame heeft altijd een weerwoord klaar en werkt zich regelmatig in de nesten. Maar uiteindelijk wil ze maar ťťn ding: haar leven en dat van anderen verbeteren. Politieagent worden bij de Palestijnse Autoriteit is haar gedroomde uitweg.
Filmmaker Christy Garland volgt Walaa vijf cruciale jaren; door de steegjes in het kamp, bij stoeipartijen met haar broer en gesprekken met haar moeder, maar ook tijdens de loodzware training op de politieacademie. Garlands observerende camera wordt meer en meer haar metgezel terwijl Walaa met horten en stoten volwassen wordt.

ē    Regie: Christy Garland, Canada, Denemarken; 2019; 89 minuten; Arabisch gesproken Engels ondertiteld.

https://dezwijger.nl/programma/docu-what-walaa-wants 

 


Op vrijdag 16 augustus  20-22u Optreden van het Palestijnse jeugdorkest in het Concertgebouw

PALESTINE YOUTH ORCHESTRA: EAST MEETS WEST

Palestine Youth Orchestra, Vincent de Kort (dirigent), Nai Barghouti (zang)

Het Palestine Youth Orchestra verenigt muziek uit Arabische en Europese bron. Vandaag met als thema: de liefde. Tsjaikovskiís Romeo en Julia, Salvador Arnitaís Remembrance, Bizets Carmen: muziek vol hartkloppingen.

PROGRAMMA

Tsjaikovski - Romeo en Julia, fantasie-ouverture naar Shakespeare
Arnita - Remembrance
Rahbani Brothers - Saaíltak Habibi
Rahbani Brothers - Ya Sneeni illi Ruhti Iriaili
Saint-SaŽns - Danse bacchanale
pauze
Wagner - Liebestod (uit 'Tristan und Isolde', WWV 90)
Badarni - Palestinian Rhapsody (wereldpremiŤre)
Bizet - Delen uit 'Carmen suites'
Rahbani Brothers - Zahret al Madaen

Vrijdag 16 augustus 2019 20:00 | Grote Zaal - Concertgebouwplein 10
Vanaf Ä 22,00
 
Aankondiging Concertgebouw
 


Er is weer, lieve vriendinnen en vrienden, nog veel te doen,
dus kom vrijdag naar onze wake op het Spui!
  
Tenslotte:
Vorige maand schreven we dat onze site al lange tijd zwaar verouderd is en dringend vernieuwd moet worden. En dat dat geld kostte. We danken onze lezers voor de giften, die jullie vorige maand spontaan gegeven hebben - vaak zelfs uitgesplitst bijv: 50/25/10 euro voor PMRS Gaza ziekenhuis en het zelfde bedrag voor onze nieuwe website.  Graag uw donaties op NL47 TRIO 0786 8210 94  t.n.v. Stichting Vrouwen in het Zwart o.v.v. Ďwebsiteí. Bij voorbaat hartelijk dank.


Geef een donatie voor Palestinian Medical Relief Society in Gaza  NL47TRIO0786821094 Vrouwen in het Zwart o.v.v. PMRS
 
PMRS donatieVeel dank voor jullie gulle donaties in mei. Wat momenteel heel erg nodig is voor de duizenden gewonden die sinds het begin van de terugkeermarsen, gevallen zijn. Sinds de enorme verwoestingen van de slachtpartij in 2014, toen volgens de UN 120.000 prive huizen verwoest werden, zijn er slechts 71.000 herbouwd, omdat IsraŽl o.a. de invoer van cement verbiedt. Aan 12.000 huizen wordt gewerkt en er moeten nog zeker 57.000 woonhuizen gebouwd worden. De Gazanen leven 10 jaar korter dan IsraŽliers en de babysterfte is hoger dan vÚÚr 2014. Er zijn constante stroomstoringen: Beit Hanoun Hospital  kan geen patienten meer behandelen, wegens tekort aan brandstof voor de generatoren. Ook het Al-Durra kinderziekenhuis dreigt gesloten te worden. Voor deze tekorten zijn Israel zowel als de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk. Daarnaast het totaal vervuilde water en de overstromingen. Dit alles maakt het leven voor de mensen in Gaza steeds ondraaglijker.

Nadat ook deze laatste donaties zijn verwerkt is nu in totaal dus Ä 9.955,91 euro overgemaakt aan PMRS in Gaza, via de Sticht. Groningen-Jabalya, die al heel lang een goede relatie heeft met de Palestinian Medical Relief Society in Gaza. PMRS is een onafhankelijke seculiere basisorganisatie, opgericht in 1979 door een groep van vrijwillige Palestijnse dokters en gezondheidswerkers  die de - door decennia lange IsraŽlische militaire bezetting - verwaarloosde gezondheidsinfrastructuur, wilden verbeteren. Het is een van de grootste NGOís van Palestina. Zie http://www.pmrs.ps. Blijf geven s.v.p., het is zo nodig, ook door het schandalige westerse zwijgen over de enorme humanitaire crisis in het  totaal verwoeste Gaza, waar honderd duizenden mensen medische zorg nodig hebben en een dak boven hun hoofd [minstens 200.000 mensen hebben nog steeds geen huis]. 
Maak geld over naar Vrouwen in het Zwart: NL47TRIO0786821094 o.v.v.  PMRS
 
ISRAňL:

 • Stop de slachtpartijen in Gaza en landconfiscaties in Palestijns gebied
 • Weg met de annexatie muur - The wall must fall
 • BeŽindig de bezetting van de Westoever, Jeruzalem en omsingeling van Gaza
 • Ontruim alle sinds 1967 gestichte nederzettingen
 • Erken het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen
 • Jeruzalem, hoofdstad voor twee volken
 • Stop de illegale tegenwerking van de vreedzame BDS acties
  [Boycot Divestment & Sanctions]


EU en Nederland:

 • Stop de militaire samenwerking met IsraŽl.
 • Stel een wapenembargo in: Stopwapenhandel
 • Schort het Europese Associatieverdrag met IsraŽl op
Het Internationale Netwerk Women in Black, bestaat sinds 1990, maar is als beweging begonnen in Israel toen Israelische vrouwen met de Palestijnse Vrouwen Vredesbeweging het initiatief namen om samen protestwakes te houden. In januari 1988, een maand na het uitbreken van de eerste Intifada, stonden de eerste vrouwen al in Jeruzalem te demonstreren tegen de door IsraŽl bezette Palestijnse Gebieden: De eerste wake tegen de IsraŽlische bezetting van de Westoever en Gaza was een feit. In Nederland waren de eerste vrouwen al in januari 1990 op het Spui aanwezig. Meer dan 25 jaar nu al, op een periode na, toen de Oslo Akkoorden ons ten onrechte hoop gaven, houden we in Amsterdam maandelijks wakes, net als in 6 andere Nederlandse steden. [adressen hieronder]. In de hele wereld vinden wekelijks / maandelijks Vrouwen in het Zwart wakes en solidariteits-acties plaats. Kijk op onze site  vrouweninhetzwart.nl en op: www.womeninblack.org voor de geschiedenis van Vrouwen in het Zwart internationaal.   Lees meer >>>

 


VIZ_spui

 

 
 
Organisatie Amsterdam:
 Sanne van den Bergh

Info@vrouweninhetzwart.nl
Iedere 1ste vrijdag van de maand
Tijd: 12.45- 13.45 uur Spui bij beeld Lieverdje

Organisatie Groningen:
Anja van Zanten

anjavanzanten@hotmail.com 
Iedere zaterdag  in de oneven weken
Tijd: 13-14 uur verzamelen Grote Markt 
 
Organisatie Haarlem:
Heleen Witte
Haarlem@vrouweninhetzwart.nl
Eerste zondag van de maand 
Tijd: 14-15 uur op de Grote Markt 
Verzamelen voor het Stadhuis.


Organisatie Leeuwarden:
Joop Hoekstra: tel: 0513-633544 
- tijdelijk geen wakes -
Leeuwarden@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13-14 uur op De Nieuwstad bij De Waag 

Organisatie Maastricht:
Frances Scarrott: tel: 06-11307410 
Maastricht@vrouweninhetzwart.nl 
Iedere laatste donderdag v/d maand
(geef je op via e-mail). 

Tijd: 18-19 uur op de markt achter stadhuis
 
Organisatie Utrecht:

Tienta Verlegh tel: 030 - 241 36 46
Utrecht@vrouweninhetzwart.nl
Iedere laatste zaterdag v/d maand
Tijd: 13- 14 uur op Stadhuis brug


 

In 2001 won de Internationale Beweging van Vrouwen in het Zwart de Millennium Vredes Prijs voor Vrouwen van het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNIFEM).


 

Informatie over mensenrechten in Israel en de Palestijnse Gebieden:

Vrouwen in het Zwart: www.vrouweninhetzwart.nl
Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
Boycot Desinvesteren & Sancties: www.bdsmovement.net
Ma'an News Agency: www.maannews.com

Exposing the Israeli occupation industry: www.whoprofits.org
Electronic Intifada: www.electronicintifada.net
Coalition of Women for a Just Peace: 
http://www.coalitionofwomen.org
B'tselem Isra√ęlisch mensenrechten comit√©: https://www.btselem.org

Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel: https://bdsmovement.net/pacbi
Defence for Children Palestina: www.dci-palestine.org
Palestijnse kinderrechten Coalitie: https://palestijnsekinderencoalitie.org
Addameer Prisoner support & Human Rights Association: www.addameer.org
DocP, St. Diensten en Onderzoek Centrum Palestina: www.docp.nl
Een Ander Joods Geluid: www.eajg.nl
Stop the Wall: https://www.stopthewall.org

Amnesty Nederland: www.amnesty.nl
The East Jerusalem YMCA: https://www.ej-ymca.org
YWCA in Palestina: http://www.ywca-palestine.org
Zochrot - Aandacht voor de Nakba voor IsraŽliŽrs: https://zochrot.org/
Machsom Watch: Mensenrechtenorganisatie van vrouwelijke vrijwilligers die o.m. dagelijks toezicht houden bij checkpoints https://machsomwatch.org


   
Copyright © 2018 Vrouwen in het zwart, All rights reserved.

www.vrouweninhetzwart.nl
Amsterdam, Centrum
Netherlands